Έλεγχος επενδύσεων σύμφωνα με τον νόμο 4635/2019

Το άρθρο υπογράφει ο Ι. Καραποστολάκης, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής και Μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου.

Με την δημοσίευση του νόμου 4635/30.10.2019 «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»   ορίστηκε ότι ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων καθώς και η πιστοποίηση έναρξης και ολοκλήρωσης της παραγωγικής λειτουργίας των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με βάση τις κείμενες διατάξεις των νόμων 4399/2016, 3908/2011 , 3299/2004  και  2601/1998, στο πλαίσιο της καταβολής ενίσχυσης, θα μπορεί μετά από επιλογή του δικαιούχου φορέα να διενεργείται από ορκωτό ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία.

Εντός του Δεκέμβριου του 2019, επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την έκδοση αποφάσεων καθορισμού των αντικειμένων ελέγχου, τόσο για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% της επένδυσης, όσο και για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας και παροχή της δικαιούμενης ενίσχυσης μετά την υποβολή σχετικής βεβαίωσης από ορκωτό ελεγκτή λογιστή. Επιπλέον, με τις αποφάσεις του Υπουργείου ορίστηκε ότι η έκθεση ελέγχου που θα χορηγείται, θα είναι εύλογης διασφάλισης και θα καταρτίζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΠΑΔ 3000 και θα καλύπτει τα αντικείμενα του οδηγού ελέγχου επενδύσεων όπως αυτό θα εκδίδεται από την ΕΛΤΕ και θα ισχύει κάθε φορά. Η επικαιροποίηση του προγράμματος ελέγχου επενδύσεων, βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένεται σύντομα να οριστικοποιηθεί.

Επισημαίνεται ότι, με βάση τον νόμο αυτό, η διενέργεια ελέγχων των επενδυτικών σχεδίων εξομοιώνεται με υποχρεωτικό έλεγχο και υπόκειται στα ασυμβίβαστα των ορκωτών ελεγκτών.

Tags: No tags

Comments are closed.