Ξεκίνησαν τα προγράμματα «Άσυλο και Μετανάστευση» και «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας»

Ολοκληρώθηκε με σημαντική ανταπόκριση και προσέλευση η πρώτη από τις εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την έναρξη των προγραμμάτων “Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» και «Άσυλο και Μετανάστευση» που χρηματοδοτεί ο μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στην Ελλάδα – EEA Grants (2019 – 2024). Πρόκειται για δύο μεγάλα προγράμματα συνολικού ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ. Σκοπός των προγραμμάτων είναι η ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση της λειτουργίας του εθνικού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, καθώς και η προάσπιση του δικαιώματος αίτησης ασύλου. Διαχειριστής επιχορήγησης για την Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe, η μεγαλύτερη ελληνική ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία στη χώρα, σε συνεργασία με τη HumanRights360.
«Η μετανάστευση είναι από τη φύση της ένα διεθνές φαινόμενο και αποτελεί μέρος της πραγματικότητας της Ευρώπης σήμερα. Οι προκλήσεις που απορρέουν από τη μετανάστευση δεν μπορούν να επιλυθούν από μια μόνο χώρα, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης. Η Νορβηγία έχει βοηθήσει την Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει τόσο ως θέμα αλληλεγγύης, αλλά και ως μέσο επίλυσης μιας κοινής πρόκλησης» σημειώνει ο Νορβηγός Πρέσβης για την Ελλάδα και την Κύπρο, Frode Overland Andersen.

Ο επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΣΟΛ Crowe Χαρίλαος Φαλτσέτας σημείωσε «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΕΕΑ Grants στην Ελλάδα που επιλέγεται εταιρεία του κλάδου μας για τη διαχείριση μιας τέτοιας επιχορήγησης. Η ευθύνη για την αξιολόγηση και την εκτίμηση της ορθής και αξιόπιστης διαδικασίας για τη διάθεση της χρηματοδότησης στους αντίστοιχους οργανισμούς είναι φυσικά πολύ μεγάλη, όπως και η αξία των δύο προγραμμάτων εξίσου πολύτιμη προς όφελος εκείνων που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ζητούμενο είναι προγράμματα όπως αυτά, να συνεισφέρουν σε μια πιο δίκαιη κοινωνία σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στην Ευρώπη, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ασταθή και προκλητική. Είναι χαρά μας λοιπόν που συμμετέχουμε σε ένα τόσο σημαντικό έργο που έρχεται να βελτιώσει τις συνθήκες πρόσβασης σε βασικά αγαθά.»

«Για εμάς έχει μεγάλη σημασία ότι τα EEA Grants δίνουν μια τόσο υψηλή χρηματοδότηση στην κατεύθυνση μιας πιο δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας για όλους. Ο ρόλος μας έχει τεράστια ευθύνη αλλά και μας δεσμεύει να προσπαθούμε καθημερινά για την ίση πρόσβαση όλων στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, ιδρυτής της HumanRights360, που μαζί με τη ΣΟΛ Crowe είναι οι διαχειριστές της επιχορήγησης στην Ελλάδα. «Το μεγάλο στοίχημα αυτή τη χρονική στιγμή είναι να ξεκινήσουν γρήγορα τα έργα και να καταφέρουν να υλοποιήσουν τους στόχους που έχουν τεθεί», συμπλήρωσε.
Εκτός από τα δύο προγράμματα, παρουσιάστηκε και η Ανοικτή Προκήρυξη προς φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ΜΚΟ να υποβάλουν προτάσεις για υλοποίηση προγραμμάτων. Ο στόχος στο πλαίσιο αυτό είναι η βελτίωση των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας για ευάλωτους αιτούντες άσυλο, μέσα από τη δημιουργία 300 θέσεων στέγασης, εκ των οποίων 225 για ασυνόδευτους ανήλικους και 75 θέσεις για άλλες κατηγορίες ευάλωτων αιτούντων άσυλο, με προτεραιότητα σε εγκύους και μονογονεϊκές οικογένειες.
Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 15:00, θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη εναρκτήρια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα «Ξανθίππη Χοϊπέλ», του MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με σύντομη εκπαίδευση στην υποβολή προτάσεων μέσω της Ανοικτής Προκήρυξης, για τους φορείς που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα των προγραμμάτων:

www.localdevelompment-eeagrants.gr
www.asylumandmigration-eeagrants.gr


Λίγα λόγια για τα EEA Grants:
Τα EEA Grants είναι οι χορηγίες που παρέχονται μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Χορηγιών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και οι οποίες αποτελούν τη συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με τα 16 κράτη-δικαιούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο XM ΕΟΧ περιόδου 2009-2014, συνεισφέρει συνολική χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 993 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση 86 προγραμμάτων σε 16 ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία. Η χρηματοδότηση που διατίθεται στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2014-2021 είναι 116,7 εκατ. Ευρώ και οι τομείς προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί είναι η Προστασία και Διαχείριση των Θαλασσών και των Υδάτων, οι Ανανεώσιμες Πηγές
Ενέργειας, οι ΜΚΟ, η Μετανάστευση και το Άσυλο, η Μείωση των κινδύνων, η Χρηστή Διακυβέρνηση και η Καινοτομία στις Επιχειρήσεις.

Comments are closed.