Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου με αφορμή τα αποτελέσματα του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants). Η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν θα συνεισφέρουν περισσότερα από 7,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας και πέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα θα αναλάβουν τη φιλοξενία περίπου 1.000 ασυνόδευτων ανήλικων όλων των ηλικιών και άλλων ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι το 2024, οι οργανώσεις «International Rescue Committee Hellas», «Γιατροί του Κόσμου», «Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων», «ΑΡΣΙΣ» και «Μετάδραση» θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, καθώς και τα απαραίτητα εφόδια στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.
Διαχειριστής επιχορήγησης (Fund Operator) για την Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe, η μεγαλύτερη ελληνική ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία στη χώρα, σε συνεργασία με τη HumanRights360. Από την πλευρά του, ο κ. Charilaos Faltsetas επέμεινε στις αρχές της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας, με βάση τις οποίες υλοποιείται η διαχείριση του προγράμματος, χαρακτηρίζοντας τιμή και πρόκληση την ανάληψη του ρόλου του διαχειριστή του. «Στρατηγικός στόχος μας είναι η ανάπτυξη των projects στον μέγιστο βαθμό, θέλουμε δηλαδή με τη λήξη του προγράμματος όλοι, με πρώτες βέβαια τις δότριες χώρες, να αισθάνονται ότι οι επιδοτήσεις αξιοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό», είπε χαρακτηριστικά.
Πρωταγωνιστές της διαδικτυακής συζήτησης ήταν ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, κ. Frode Overland Andersen, ο Χαρίλαος Φαλτσέτας, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΟΛ Συμβουλευτική Α.Ε και Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Διοίκησης, ο κ. Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της HumanRights360 και Διευθυντής των Προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» και «Άσυλο και Μετανάστευση» του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants), μέλη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα, η Anita Fjeldsæter, εκπρόσωπος του FMO και άλλα μέλη της ομάδας.
Λίγα λόγια για τα EEA Grants:
Τα EEA Grants είναι οι χορηγίες που παρέχονται μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Χορηγιών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και οι οποίες αποτελούν τη συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με τα 16 κράτη-δικαιούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο XM ΕΟΧ περιόδου 2009-2014, συνεισφέρει συνολική χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 993 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση 86 προγραμμάτων σε 16 ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία. Η χρηματοδότηση που διατίθεται στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2014-2021 είναι 116,7 εκατ. Ευρώ και οι τομείς προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί είναι η Προστασία και Διαχείριση των Θαλασσών και των Υδάτων, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι ΜΚΟ, η Μετανάστευση και το Άσυλο, η Μείωση των κινδύνων, η Χρηστή Διακυβέρνηση και η Καινοτομία στις Επιχειρήσεις.