Για τέταρτη συνεχή χρονιά η ΣΟΛ Crowe συμμετείχε στο 15ο Athens Tax Forum, το κορυφαίο φορολογικό συνέδριο της χώρας, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου στο Athenaeum Intercontinental Hotel, τελώντας υπό τη διοργάνωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Φορολογικής του Επιτροπής.
Το επετειακό 15ο Athens Tax Forum είχε φέτος ως θέμα την «Ευφυή Φορολογική Πολιτική: Ισχυρός Πυλώνας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα»,προσκαλώντας πλήθος επιχειρηματικών στελεχών, νομικών συμβούλων και τις κορυφαίες ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρείες, καθώς και πολιτικά και διοικητικά στελέχη της χώρας.
Δηλώνοντας ‘παρών΄ σε ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια για τις φορολογικές εξελίξεις της Ελλάδας, η ΣΟΛ Crowe, ως Grand Sponsor της διοργάνωσης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, συμμετείχε στο πάνελ με θέμα τις «Επιδράσεις της Φορολογίας στην Επιχειρηματική Καθημερινότητα», υποστηρίζοντας τις εργασίες τους συνεδρίου για τέταρτη χρονιά. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος, Διευθυντής Φορολογικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, παρουσίασε τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις από ένα πιθανό επικείμενο άτακτο Brexit αναλύοντας την ‘επόμενη μέρα’ για την Ελλάδα καθώς και το δασμοφολογικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. « Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017. Εκτενείς τεχνικές συζητήσεις πραγματοποιούνται με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. των 27, με αντικείμενο τόσο γενικά θέματα ετοιμότητας και έκτακτης ανάγκης όσο και ειδικά τομεακά, νομικά και διοικητικά ζητήματα ετοιμότητας. Από την επόμενη της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι ενωσιακές και εθνικές διατάξεις που εφαρμόζονται για τις διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. δεν θα εφαρμόζονται πλέον μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς αυτή θα αποτελεί πλέον τρίτη χώρα.»
Η θεματολογία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου επικεντρώθηκε στις διεθνείς τάσεις και το όραμα της ενιαίας φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τον σχεδιασμό κατά ξεπλύματος χρήματος και τις ευθύνες εθνικών διαμεσολαβητών, τη Φορολογία ως εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής καθώς και τις επιδράσεις της φορολογίας στην επιχειρηματική καθημερινότητα στην Ελλάδα.
Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΟΛ Crowe, κ. Παναγιώτης Αλαμάνος « Είναι η τέταρτη χρονιά που στηρίζουμε το θεσμό του Athens TaxForum, συμμετέχοντας στον εποικοδομητικό διάλογο με θεσμούς και φορείς της χώρας για την κατάρτιση και τους τρόπους εφαρμογής μια δικαιότερης και άρα παραγωγικότερης φορολογικής πολιτικής στην Ελλάδα. Μια πολιτική που επιδρά, σαφώς, στον παραγωγικό ιστό της χώρας, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Δεν είναι μόνο αναγκαίο, αλλά οπωσδήποτε αυτονόητο μια εθνική φορολογική πολιτική να δημιουργεί τις συνθήκες για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα, μεγαλύτερη ή μικρότερη, σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Αυτό, δυστυχώς, ελάχιστα θα λέγαμε ότι συμβαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας. Ένας σταθερός και υγιής εθνικός φορολογικός σχεδιασμός είναι πάντα ζητούμενο για την αύξηση της παραγωγικότητας και άρα της οικονομίας μας, στο σύνολό της.»
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις εργασίες του 15ου Athens Tax Forum τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Γιώργος Πιτσιλής – Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η κα Ειρήνη Σαρπ – Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Paolo Núncio, πρώην Υφυπουργός Φορολογικών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, καθώς και ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος – Πρόεδρος tτου Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.